Kaikkialla.fi käyttöohjeet

Tälle sivulle on koottu Kaikkialla.fi-verkkopalvelun käyttöohjeet. Halutessasi voit myös hakea Usein kysyttyä -osiosta sekä Tietoa palvelusta -sivulta apua. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä ylläpitoon sähköpostitse.

Käyttäjät:
Kaikkialla.fi-verkkopalvelu kokoaa opettajia ja muita oppimisympäristöjen kehittäjiä avoimeksi asiantuntijaverkostoksi tavoitteenaan koulun toimintakulttuurin muutos.

Palvelun käyttäjä voi toimia rekisteröityneenä käyttäjänä luoden sisältöä sivuille tai halutessaan kommentoida rekisteröitymättä sähköpostiosoitetta käyttäen. Verkkopalvelu mahdollistaa selailun, kommentoinnin sekä sisällöntuottamisen.

Sivuston rakenne:

Etusivulta löydät viikon tuoreimman poiminnan sekä koonnit käyttäjien jakamasta sisältövirrasta, kanavilta, videoista ja koulutuksista. Etusivulta pääset myös tarkastelemaan juttuja alueittain.

Sisältövirta -sivulta löytyy palvelun sydän. Tähän sisältövirtaan tulevat näkyviin käyttäjien tuottamat sisällöt eli ‘kirjoitukset’ aikajärjestyksessä. Nämä voivat olla ajatuksia, kysymyksiä, vinkkejä tai linkkejä – oman oppimisympäristökehitystyön tilapäivityksiä. Mukana myös viestejä Twitter-yhteisöpalvelusta. Sisältöä voivat tuottaa rekisteröityneet ja kirjautuneet käyttäjät. Yksittäisiä kirjoituksia voi myös kommentoida.

Kanavat-sivulle on koottu viiteen aihealueeseen oppimisen kaikkiallisuuden teemaan osuvia ajankohtaisia löytöjä verkosta. Yksi löydöistä on nostettu esiin myös etusivulle. Kukin Kanavat-sivun juttu aukeaa samaan selainikkunaan ja johdattaa sinut suoraan alkuperäiseen sisältöön. Takaisin Kaikkialla.fi -palveluun pääset selaimen ’takaisin’-painikkeella.

Oppimista kaikkialla -sivulle rakentuu Koulu Kaikkialla -hankkeessa luotuja sisältöjä kuten videoita ja tietoa palveluista ja tapahtumista.

Rekisteröityminen ja kirjautuminen:
Palveluun rekisteröityminen tapahtuu sivun oikeassa ylänurkassa sijaitsevan linkin kautta. Rekisteröityminen edellyttää käyttäjänimen sekä hyväksytyn sähköpostiosoitteen ilmoittamista. Suosittelemme, että käyttäjänimenä käytetään omaa etu- ja sukunimeä käyttäjän tunnistettavuuden edistämiseksi (esim. veijoverkkonen). Henkilökohtainen salasanasi lähetetään sinulle sähköpostitse.

Kirjautuminen palveluun tapahtuu käyttäjänimen ja salasanan avulla sivun oikeassa ylälaidassa sijaitsevasta painikkeesta. Voit halutessasi kirjautua palveluun myös Facebook- tai Google-tunnuksin, jolloin hyväksyt myös näiden palveluiden käyttöehdot kirjautuessasi (lue lisää rekisteriselosteesta).

Palvelusta voi kirjautua ulos sivuston oikeassa ylänurkassa sijaitsevan linkin kautta.

Voit halutessasi valita, että selaimesi muistaa kirjautumisesi, tämä on suositeltavaa kuitenkin vain omalla henkilökohtaisella tietokoneella tai mobiililaitteella kirjautuessa.

Salasanan kadotessa voit saada uuden sähköpostiisi kirjautumisikkunan alalaidassa olevan linkin avulla.

Omat tiedot ja profiili:
Omia tietojasi pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan omasta profiilistasi sivun oikeassa ylälaidassa sijaitsevan ’muokkaa profiilia’ – linkin kautta. Profiili muodostuu rekisteröityessäsi antamista sekä myöhemmin vapaaehtoisesti täydentämistäsi tiedoista. Voit lisätä esimerkiksi organisaatiosi, kotisivusi tunnistettavuuden lisäämiseksi sekä sosiaalisen median linkit verkkoidentiteetin täydentämiseksi. Profiilisi tiedot ovat julkisia salasanaa lukuunottamatta. Profiili voi myös muodostua Facebook- tai Google-tilin kirjautumisen avulla. Tällöin käyttäjälle muodostuu muokattava profiili, johon kirjaudutaan aina kyseisen palvelun kirjautumisvaihtoehtoa käyttäen. Tällöin salasanan vaihto tapahtuu kyseisessä palvelussa.

Voit valita missä muodossa nimesi näkyy julkisesti, yhtenä vaihtoehtona lempinimi. Profiilin muokkaustilassa voit myös vaihtaa salasanasi tarvittaessa.

Muiden profiileja pääset tarkastelemaan klikkaamalla kirjoittajan nimeä heidän luomassaan tai kommentoimassaan kirjoituksessa.

Kommentointi ja jakaminen:
Voit kommentoida etusivun sisältövirrassa olevia sisältöjä joko kirjautuneena käyttäjänä tai rekisteröimättömänä käyttäjänä sähköpostiosoitettasi käyttäen kirjoituksen vasemmassa alanurkassa olevasta linkistä. Samalla näet kirjoitusta koskevien kommenttien määrän. Sinun on myös mahdollista valita, mikäli haluat ilmoituksen sähköpostiisi kun kyseistä kirjoitusta kommentoidaan.

Voit jakaa mieleisiäsi sisältöjä Facebookissa kirjoituksen oikeassa alareunassa olevan painikkeen avulla. Lisää omat kommentit linkin oheen.

Sisällön tuottaminen (kirjautuneelle käyttäjälle):
Voit luoda uutta sisältöä palvelun etusivulle sivun oikeassa ylälaidassa sijaitsevasta Uusi kirjoitus -painikkeesta. Voit lisätä kirjoitukseesi otsikon sekä halutessasi kuvan (katso kuvan lisäämisen oikeudelliset yksityiskohdat käyttöehdoista). Sinun on myös mahdollista valita, mikäli haluat ilmoituksen sähköpostiisi kun omaa kirjoitustasi kommentoidaan. Avainsanat helpottavat sisältöjen suodattamista ja auttavat muita käyttäjiä löytämään etsimäänsä sisältöä paremmin. Mikäli kirjoituksesi liittyy tiettyyn paikkakuntaan (esim. tapahtumat tai koulutukset), voit lisätä sen kirjoitukseesi valitsemalla ’lisää paikkakunta’ ja kirjoittamalla paikkakunnan nimi sille varattuun kenttään.

Twitter:
Kaikkialla.fi-palveluun voi tarjota twiittejä lisäämällä @Kaikkiallafi omaan twiittiin. Ylläpito esimoderoi Kaikkialla.fi-palvelussa julkaistavat twiitit.

Haku ja sisällön suodattaminen:
Tiedon hakeminen palvelussa tapahtuu sivuston navigaatiopalkissa olevan suurennuslasi-painikkeen avulla. Hakusi kohdistuu kirjoituksen otsikkoon, sisältöön, avainsanoihin sekä käyttäjiin.

Sivuston alapalkista löydät hyödyllisiä työkaluja sisällön suodattamiseen. Ylläpitäjien yhteystiedot sekä Tietoa palvelusta -sivu löytyvät myös alapalkista.

Teknisiä suosituksia:
Kaikkialla.fi-palvelu toimii WordPress-alustan päällä. Yleiset WordPress-alustan selainsuositukset löydät täältä.

Kaikkialla.fi-palvelu perustuu responsiiviseen suunnitteluun. Voit käyttää palvelua myös mobiililaitteillasi, joista palvelu tukee parhaiten iOS-käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteita. Joissakin mobiililaitteissa on rajoituksia esimerkiksi kuvien lisäämisessä.

×